Laatste update: 04/05/2018

Luizen

Luizen zijn 3 à 4 mm lang. Ze hebben een lichtbruine tot grijze kleur. Luizen kruipen: ze kunnen dus niet springen of vliegen. De eitjes van luizen noemen we neten. Die lijken op schilfertjes. Het verschil is dat ze aan de haren plakken en dicht bij de hoofdhuid zitten.

Iedereen kan luizen krijgen! Meestal gebeurt dat als 2 hoofden heel dicht bij elkaar komen. Soms ook door bijvoorbeeld een haarborstel, muts, hoed of sjaal te gebruiken waar een luis op zit of door kleding die elkaar raak aan een kapstok.

Luizen zijn niet schadelijk, maar wel vervelend. Ze veroorzaken vaak jeuk, dus geraak er liefst zo snel mogelijk vanaf. Wie luizen heeft of vaststelt, laat dat best zo snel mogelijk weten aan de school, CLB en iedereen in de directe omgeving. Kwestie van verspreiding tegen te gaan. Thuisblijven omdat je luizen hebt hoeft helemaal niet!

Doe de test met de kam!

Luizen vaststellen is niet gemakkelijk. De beestjes zijn namelijk heel snel! Luizen zoeken doe je in 2 keer en je hebt er enkele dingen voor nodig.

Benodigdheden: een goeie luizenkam, shampoo, conditioner, wit keukenpapier en een tandenstoker.
  • Was het haar met shampoo en spoel het uit. 
  • Doe heel veel conditioner op het haar. Spoel het nog niet uit! Door de conditioner kunnen de luizen minder snel lopen. Je kan ze dus gemakkelijker zien! 
  • Kam daarna de knopen uit het natte haar met een gewone kam. 
  • Buig voorover en kam met een goeie luizenkam van nek tot voorhoofd. Doe dat haarlok per haarlok. Begin bij het ene oor en eindig bij het ander. Duw de kam dicht tegen de hoofdhuid aan! 
  • Veeg de luizenkam telkens af aan het witte keukenpapier en kijk of je luizen kan zien. Pruts eventueel de luisjes van tussen de luizenkam met een tandenstoker. 
  • Spoel de conditioner uit het haar. 
  • Kam het haar met een gewone kam weer naar achteren. 
  • Kam deze keer in de andere richting met de luizenkam: van voorhoofd tot nek. Begin ook deze keer bij het ene oor en eindig bij het ander. Duw de luizenkam dicht tegen de hoofdhuid aan! 
  • Veeg de luizenkam opnieuw af aan het witte papier. Kijk of je luizen kan zien. Pruts opnieuw eventueel de luisjes van tussen de luizenkam met een tandenstoker. 
De hele kambeurt duurt zeker 15 minuten!

Hoe krijg je luizen weer weg?

  • Je kamt je natte haren 2x per week zoals hierboven beschreven staat (om de 3 à 4 dagen). Je doet dat minstens 2 weken! Vind je op het einde van die 2 weken nog luizen, dan doe je er 2 weken bij en zo verder tot alles weg is. Dat je langer dan 2 weken moet behandelen is helemaal niet zo uitzonderlijk. Doe dat bij het hele gezin!!! 
  • Was kledij, lakens, dekens, knuffels en handdoeken op 60°C. Dompel kammen en haarborstels na elk gebruik (!) minstens 5 minuten onder in water van 60°. Wat niet in de wasmachine mag, stop je gedurende 24u in de diepvriezer op -18°C of 2 weken lang in een strak afgesloten plastic zak. 
  • Eventueel kan je daarbovenop een hoofdluizenmiddel gebruiken. Vergeet niet dat die middelen eigenlijk insecticiden zijn. Gebruik ze niet meer dan 2 keer na elkaar. Vraag zeker raad aan je apotheker! Het heeft geen zin om een hoofdluizenmiddel te gebruiken als je geen luizen hebt. 
Heb je vragen? Geraak je er niet vanaf? Ga gerust lang bij je CLB!

Meer informatie: www.zorg-en-gezondheid.be/luizen
En op www.klasse.be/ouders/dossiers/luizen
Bekijk ook het filmpje van Klasse: http://www.klasse.be/tvklasse/13248-Pak-luizen-aan
http://www.klasse.be/leraren/13291