Laatste update: 01/05/2012

Bedplassen is niet zo ongewoon!

Bedplassen komt behoorlijk vaak voor en meer bij jongens dan bij meisjes. De meeste kinderen van 5 jaar zijn 's nachts droog. Een groot aantal is dat vroeger, sommigen ook later. Op zich is dat niet erg. Elk kind heeft zo zijn eigen tempo.
 
  • Op 4-jarige leeftijd plast 1 kind op 5 nog in bed.
  • Op 6 jaar 1 kind op 10.
  • Op 12 jaar 1 kind op 25.
 
Bedplassen doet een kind uiteraard niet opzettelijk. Waarom het gebeurt is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Dikwijls kwam het al eerder voor in de familie. Meestal liggen er lichamelijke oorzaken aan de basis, slechts zelden gaat het om een ernstig medisch probleem. Bedplassen is eigenlijk geen ziekte. Bij de meeste kinderen verdwijnt het vanzelf met ouder te worden. Als je kind onzeker wordt door het bedplassen dan is dat wel een probleem. Sommige kinderen durven niet te logeren of mee op schoolkamp.
 
Wat kan je eraan doen?
Heel vaak verdwijnt het spontaan. Gewoon afwachten tot de leeftijd van 6 à 7 jaar is prima. Blijft het bedplassen voortduren dan kan verder onderzoek zinvol zijn. Zelden toont een onderzoek een afwijking ter hoogte van de urinewegen.
Om droog te blijven is het nodig dat het kind het drukgevoel op de urineblaas leert herkennen en onder controle houden, eerst overdag en nadien 's nachts.
 
Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat het kind ’s nachts meer urine produceert dan dat zijn blaas kan bijhouden. Daarom zal de dokter aan het kind vragen om een plas- en drankkalender bij te houden. Zo kan informatie verzameld worden om de oorzaak van het bedplassen op te sporen. Een eerste hulpmiddel is goede gewoontes van drinken en plassen aan te leren. Bijkomend zal de dokter samen met de ouders en het kind bekijken welke behandelingen nog meer mogelijk zijn.
 
Vanaf 8 jaar is een plaswekker mogelijk. Dat is een apparaatje dat je kind wekt bij het eerste druppeltje nattigheid. Andere mogelijkheden zijn oefeningen om de spieren van de blaas te leren beheersen, droogbedtrainingen, geneesmiddelen of gesprekken met een psycholoog. Voor meer informatie kan je gerust langs bij je CLB. 
 
Tips bij bedplassen
  • Straf je kind niet wanneer het 's nachts in bed geplast heeft. Dit verhoogt alleen de angst en de spanning van je kind.
  • Laat je kind overdag voldoende drinken. De voedingsdriehoek beveelt aan om overdag 1 tot 1,5 l water te drinken! Minder drinken voor het slapengaan helpt niet om sneller droog te worden. Vermijd wel limonade, chocola of cola. Ze bevatten cafeïnen en dat prikkelt de blaas. 
  • Leer je kind de gewoonte aan om voor het slapengaan naar toilet te gaan.  
  • Doe je kind geen luier aan, hierdoor voelt het de nattigheid niet. 
  • Als je kind wat groter wordt kan je samen de lakens verversen. 
  • Zorg ervoor dat je kind rustig gaat slapen. 
  • Zorg dat je kind 's nachts onmiddellijk zijn weg kan vinden naar het toilet. Plaats misschien een nachtlampje naast het bed van je kind. 
  • Laat vooral je goedkeuring blijken als je kind 's morgens droog is. 
 
Voor meer informatie op het web: http://www.drogenachten.be/