Laatste update: 26/06/2019

Van alcohol tot online poker

Middelengebruik. Dan denken we spontaan aan problematisch gebruik, zelfs afhankelijkheid, van illegale drugs . Wij willen het een beetje opentrekken.
  • Bijna iedereen "gebruikt". We drinken cola, thee of koffie omdat ons lichaam het effect van caffeïne lekker vindt. Dat kan uitmonden in problematisch gebruik. Wie veel koffie drinkt, heeft vast al gemerkt dat het niet eenvoudig is om  te stoppen. Dat geldt trouwens ook voor chocola of koekjes eten. Alle "stoffen" waar ons lichaam aan gewend raakt, kunnen tot een afhankelijkheid leiden.
  • De meeste mensen gebruiken zonder problemen. 
  • Experimenteren met middelen hoort bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als we preventief optreden, proberen we niet om alle gebruik te voorkomen. De eerste gebruikservaringen een tijdje uit stellen is wel een doel (want dan heb je minder kans dat experimenteren overgaat in regelmatig gebruik). 
  • Verslaving en problematisch gebruik zie je niet alleen bij eten, drinken, roken, opspuiten en andere "activiteiten" waarmee we stoffen in ons lichaam brengen. Je kan ook verslaafd raken aan online poker, je smart phone of Netflix kijken. We spreken van verslaving als iets de controle van jou overneemt en je het moeilijk vindt om met een activiteit te stoppen.