Laatste update: 17/11/2016

Radicalisering

Aanspreekpunt voor scholen
Het eerste aanspreekpunt voor scholen bij een vermoeden van radicalisering is het CLB. Ter ondersteuning vind je enkele teksten op het intranet (eerst inloggen) met o.m. het cahier radicalisering, handvatten voor CLB-medewerkers en een eerste aanzet tot een stappenplan dat je kan concretiseren binnen je eigen CLB/netwerk. Wij blijven er de nadruk op leggen dat wij ook rond deze problematiek werken vanuit onze eigen deontologie.
 
Referentiepersoon koepels
Binnen onderwijs heeft elke koepel een referentiepersoon radicalisering. Deze mensen komen geregeld samen voor overleg en uitwisseling vanuit hun opdracht om signalen/vragen vanuit hun sector te bundelen en om ondersteunend te werken binnen de eigen sector. Voor VCLB is Marleen Van den Mooter de referentiepersoon. Met vragen/casussen kunnen jullie terecht bij Marleen zodat zij tijdens het centrale overleg kan aangeven hoe onze sector met dit fenomeen te maken krijgt en hoe we hieraan werken. Voor katholiek onderwijs Vlaanderen is de referentiepersoon Chris Wijns.

Vlaams aanspreekpunt
Eerder dit jaar werden de contactgegevens van een Vlaams aanspreekpunt voor directies, leerkrachten en CLB-medewerkers bekend gemaakt: deradicalisering.onderwijs@vlaanderen.be. Via dit mailadres is vanaf 1/10/2015 aanmelding mogelijk bij het netwerk islamexperten, dat in de scholen een tegendiscours moet voeren tegen radicalisering. Khalid Benhaddou is aangesteld als coördinator van het onderwijsnetwerk islamexperten tegendiscours. Via dit artikel kunnen jullie kort kennismaken met deze man.
Khalid Benhaddou is imam van de Al-Fath moskee van Gent en voorzitter van het platform van Vlaamse imams en islamleerkracht. Het netwerk van islamexperten wil in eerste instantie duiding geven over de eigenheid van de islam aan klasgroepen en eerstelijnswerkers waaronder leerkrachten en CLB. Het is bovendien ook vertrouwd met de leefwereld van de jongeren. CLB en scholen kunnen gratis beroep doen op dit netwerk.

Regionale meldpunten
Regionaal zijn er de meldpunten (Antwerpen, Vilvoorde,...) en ambtenaren met een specifieke opdracht in het kader van radicalisering. Vandaar dat het ook belangrijk is om lokaal en regionaal het netwerk in kaart te brengen.
Verschillende gemeenten hebben een LIVC (Lokale Integrale Veiligheidscel) opgericht, waaraan CLB's kunnen deelnemen. Bij de samenwerking van CLB in het kader van de LIVC zijn enkele aandachtspunten te formuleren.

Dossier Klasse
Klasse maakte een dossier over radicalisering dat op een aantal plaatsen gekend is. 

Vorming eergerelateerd geweld en radicalisering 
Aansluitend op vragen vorig schooljaar, organiseren wij binnenkort de vorming over eergerelateerd geweld en radicalisering met Sultan Balli. CLB-medewerkers die meer diepgang wensen rond deze problemen, konden op deze tweedaagse vorming intekenen.