Laatste update: 28/09/2018

Inentingen (vaccinaties)

Als je komt naar het systematisch contactmoment bij het CLB, dan kijkt de dokter na welke inentingen je al gehad hebt en welke je nog kan krijgen. Daarbij volgt het CLB het vaccinatieschema van de Vlaamse Overheid. Die inentingen biedt het CLB gratis aan. Het CLB heeft wel toestemming nodig om de inentingen te mogen geven. "Bekwame leerlingen" mogen die toestemming zelf geven, anders geven de ouders toestemming. Wie dat wil kan ook naar de huisarts om de inentingen te krijgen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccin lijkt op de ziekte waartegen het beschermt, maar is niet hetzelfde. Het lijkt er goed genoeg op zodat je lichaam de ziekte kan leren kennen, zonder dat je er ziek van wordt. Je lichaam krijgt op die manier de kans om zich voor te bereiden om tegen de ziekte zelf te reageren. Een vaccin zorgt er dus voor dat je lichaam snel en sterk reageert als je met de ziekte in aanraking komt. De ziekte krijgt daardoor geen kans en je blijft gezond. 

Wanneer krijg je welke inentingen bij het CLB?


In het buitengewoon onderwijs krijg je de inentingen op leeftijd in plaats van in een bepaald jaar.
Je krijgt de inentingen enkel na toestemming. Het kan zijn dat je een inenting krijgt tijdens een systematisch contactmoment, maar het kan evengoed zijn dat je buiten een systematisch contactmoment een inenting krijgt. Dat hangt er van af hoe het CLB en de school afspreken.

Wat als je een vaccinatie gemist hebt?

Je kan bij het CLB op een later moment terecht om de inenting alsnog te krijgen. Neem daarvoor contact op met jouw CLB. Let op! Dit geldt niet voor het vaccin tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.  

 

Bestanden
  • Vaccinaties in 10 vragen VCLB-Koepel beantwoordt 10 veelgestelde vragen over vaccinaties. Je vindt er ook een overzicht van alle ziektes waartegen je je kan laten inenten.